Auttamisen sietämätön vaikeus

Gerd Altmann/pixabay.com | Kuvituskuva. Kuvan koira ei liity tapaukseen.


Korviini on kantautunut viestejä ihmisiltä, jotka epäröivät rahalahjoitusten tekemistä ukrainalaisten eläinten hyväksi, sillä eivät ole varmoja, kenelle tai mille taholle kannattaa tai uskaltaa lahjoittaa. 


Olen tähän mennessä lahjoittanut rahaa useammalle ukrainalaisia eläimiä auttavalle taholle. Pakko myöntää, ettei lahjoittamista ole tehty helpoksi edes itseni kaltaiselle kokeneelle ja kriittiselle netinkävijälle. Minulla oli nimittäin vaikeuksia löytää jouhevaa lahjoituskohdetta edes Eurogroupin sangen luotettavana pitämältäni listalta. 

Olen lahjoittanut osan rahoistani suomalaisten järjestöjen kautta ja osan ”suoraan kohteeseen”. Enkä vieläkään ole aivan varma, olenko osannut tukea oikeita tahoja, mutta onpahan ainakin yritetty.

Vallitseva tilanne saa minut kieltämättä haikailemaan ”eläinten SPR:n” perään. Olisi kerrassaan mahtavaa, jos eläimiäkin varten olisi olemassa selkeä, vankka, iso ja kansainvälisesti verkostoitunut toimija, joka vastaanottaisi lahjoitukset täällä päässä ja koordinoisi ne verkostojaan pitkin sopivassa muodossa sinne, missä apua kipeimmin kaivataan. 

Ei, kyse ei ole siitä, että kriisikeräykseen lahjoittamisesta pitäisi tehdä meille yltäkylläisyydessä kylpeville mukavuudenhaluisille hyvinvointivaltiosta käsin PayPalia vinguttaville lahjoittajille mahdollisimman helppoa ja elämyksellistä. Kyse on siitä, että ihmisten auttamis- ja lahjoitushalun mahdollisimman tehokas konvertoituminen todellisiksi lahjoituksiksi hyödyttää maksimaalisella tavalla myös avun kohteena olevia hädänalaisia eläimiä ja näistä eläimistä henkensäkin uhalla huolehtivia ihmisiä. 


Ei, kyse ei ole siitä, että kriisikeräykseen lahjoittamisesta pitäisi tehdä meille yltäkylläisyydessä kylpeville mukavuudenhaluisille hyvinvointivaltiosta käsin PayPalia vinguttaville lahjoittajille mahdollisimman helppoa ja elämyksellistä.


Joka tuutista kuulee muutenkin jatkuvasti kuulutettavan, kuinka Ukrainaan tarkoitetut rahalahjoitukset tulisi kohdistaa ”vakiintuneiden ja asiantuntevien” tahojen keräyksiin. Ihmispuolellahan tämä on sangen helppoa, on ihan valinnanvaraakin: UNICEF, SPR vai kenties vaikkapa Kirkon Ulkomaanapu? 

Eläinten kohdalla tilanne on eri. Ei ole olemassa vastaavia eläimiä auttavia isoja, vakiintuneita ja kansan kollektiiviseen tietoisuuteen iskostuneita tahoja, joille lahjoittaa. Siksi meillä yksittäisillä eläinten auttajilla on suuri vastuu pyrkiessämme kohdentamaan apumme oikealla tavalla oikeisiin paikkoihin. 

Tämän voi toki nähdä kultalusikka perseessä syntyneen hyvinvointivaltion kasvattaman ihmisen marinana siitä, kuinka lahjoittaminen on niiiiiiiin vaikeaa ja #firstwordproblems. Toivon teidän kuitenkin ymmärtävän, ettei siitä ole kyse. Olen aidosti huolissani, saavatko Ukrainan eläimet kaiken tarvitsemansa ja ansaitsemansa avun.


Ukrainan kriisi on omien havaintojeni mukaan nostanut sota-alueilla elävien eläinten hädän ja avuntarpeen yleiseen keskusteluun täysin ennennäkemättömällä tavalla. Siihen on  kuitenkin vielä matkaa, että kriisialueella tai sen liepeillä elävien eläinten auttaminen käy kansainvälisellä tasolla yhtä keskitetysti ja koordinoidusti kuin mihin olemme ihmisten osalta tottuneet.


Totta kai tiedän, että maailmassa ja Suomessakin on paljon kansainvälisesti verkostoituneita eläinten auttamiseen keskittyneitä järjestöjä. Valitettavasti varsinkin monet ulkomaiset järjestöt ovat olleet minulle entuudestaan melko vieraita. Ei siis ole, ainakaan minulle, mahdollista ottaa kaikkien näiden järjestöjen toimintaa nopeasti haltuun siinä kohtaa, kun pitäisi olla jo toisella kädellä MobilePay auki tekemässä lahjoitusta.

Ukrainan kriisi on omien havaintojeni mukaan nostanut sota-alueilla elävien eläinten hädän ja avuntarpeen yleiseen keskusteluun täysin ennennäkemättömällä tavalla. Siihen on kuitenkin vielä matkaa, että kriisialueella tai sen liepeillä elävien eläinten auttaminen käy kansainvälisellä tasolla yhtä keskitetysti ja koordinoidusti kuin mihin olemme ihmisten osalta tottuneet. 

Siksi meidän on nyt vain luotettava omaan arviointikykyymme eläinten auttamiseen tähtäävien lahjoituskohteiden ja lahjoitusmuotojen valinnassa. Se on paras, ja oikeastaan ainoa, vaihtoehto. Lahjoittamatta jättäminen kun ei lähtökohtaisesti taida olla varteen otettava vaihtoehto kovinkaan monelle meistä, joiden henkilökohtainen (talous)tilanne lahjoittamisen sallii. 

Kannustankin kaikkia kynnelle kykeneviä, totta kai tarkastelemaan kriisikeräyksiä ja niihin osallistumista kriittisesti, mutta myöskin luottamaan omaan arviointikykyynsä ja tekemään lahjoituksia parhaiksi katsomilleen tahoille.


Näin lahjoitin Ukrainan eläimille suoraan paikallisiin kohteisiin

1. Menin europpalaisen kattojärjestön Eurogroup for Animalsin sivuille.

2. Tutkin Eurogroupin laatimaa lahjoituskohteiden listaa ja valitsin lahjoituskohteet, jotka otin lähempään tarkasteluun.

3. Käytin tarvittaessa apuna Google Translatea ja annoin sen kääntää koko sivun sisällön englanniksi. Selaimena käytin Chromea, sillä se pelaa automaattisesti yhteen Google Translaten kanssa. ⁣

4. Kävin tällä tavalla läpi eri lahjoituskohteita ja lahjoitin haluamani summan parhaaksi katsomalleni taholle.

  • Sopivan lahjoituskohteen löytämisen eteen voi joutua näkemään hieman vaivaa, mutta näin toimimalla onnistuin ainakin itse lopulta löytämään omat lahjoituskohteeni.
  • Myös Suvi Auvisen koostamalta Apua Ukrainaan -listalta löytyy eläimiä auttavia tahoja. Nekin ovat ehdottomasti tutustumisen arvoisia.

Emme vielä tiedä, millaista apua Ukrainan eläimet todella tarvitsevat. Yleisesti ottaen rahan voitaneen kuitenkin olettaa olevan paras ja tehokkain apu, sillä se liikkuu jouhevasti ja voidaan muuttaa paikan päällä tarvittaviksi hyödykkeiksi.⁣ On joka tapauksessa selvää, ettei yksityishenkilöiden pidä lähteä kriisialueelle huseeraamaan. Parhaiten voimme auttaa täältä kotoa käsin. ⁣


Lue myös: Puhkotaan suomalaisen raviurheilun mätäpaiseet

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *